KOÇLUK

Son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmelerdeki hız, ağırlaşan iş ve yaşam koşulları sonucunda bireyler sıklıkla “hayatı kaçırıyorum” düşüncesi, yaşamın anlam ve amacının yitirilmesi, stres, özgüven ve özdeğer eksiklikleri gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışmaktadır. Bunların sonucu olarak da ilişkilerinde dejenarasyon, iş yerinde performans kaybı, iş verimliliğinin azalması ve başarı grafiğinde düşüş gibi sıkıntılar yaşamaktadırlar.

Yaşam tatminin ve kalitesinin azaldığı bu süreçte Koçluk desteği her geçen gün daha büyük önem kazanmaya başlamıştır.

Uluslarası Koçluk Federasyonu ICF tanımıyla Koçluk; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında, danışanın kişisel ve mesleki potansiyelini maksimize eden, yaratıcı süreçlere girebilmesi için ilham veren ve derin düşünmeye teşvik eden danışan ile koçun işbirliği yada ortaklık sürecidir.

Koçlar her danışanın kendi otantik doğasında tam ve bütün olduğunu kabul eder yani her bireyin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanır.

Bunların temelinde koçun sorumlulukları şunlardır:

  • Danışanın ulaşmak istediği hedefleri keşfetmek, netleştirmek ve uyum sağlamak
  • Danışanın kendini keşfetmesi konusunda teşvik etmek
  • Danışan tarafından üretilen çözümleri ve stratejileri ortaya çıkarmak
  • Danışanı kendi yaşamının sorumluluğunu alabilir düzeyde tutmak

Yani özünde koçluk kişinin kedine yolculuğu iken, koç da bu yolculukta ona ayna tutarak farkındalık sürecine yardımcı olan yol arkadaşıdır.

Koçluk süreci, danışanların liderlik becerilerini geliştirip potansiyellerini ortaya çıkarırken, iş ve özel yaşamlarındaki durumlarını geliştirmelerine önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.

Koçluk Süreci Nasıl Gerçekleşir?

  • Tanışmanın gerçekleştiği, danışanın koçluk almak istediği konusu ve sürecin ne şekilde ilerleyeceği ile ilgili soruların yanıtlandığı ön görüşme yapılır.
  • Yapılan ilk tanışma görüşmesinden sonra danışanın ihtiyaçları ve öncelikleri göz önünde tutularak koçluk görüşmelerinin sayısı, online yada yüz yüze tercihi, odak noktası ve kullanılacak yöntemi ile tailor made kişiye özel yapılandırılmış program hazırlanır.
  • Görüşme süresi ortalama 60 dakikadır. Özel durumlarda seans öncesi koç-danışan karşılıklı teyitleşilerek görüşme süresi uzatılabilmektedir.
  • Koçluk süreci içerisinde gelişim ile ilgili ara durum değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirmede koç ve danışan tüm süreç adımlarında olduğu gibi hedefleri ve eylem adımlarını beraber gözden geçirir, optimize eder.
  • Belirlenen sürenin sonuna gelindiğinde, danışan ile koç yeniden bir görüşme yaparlar, süreç değerlendirilir.
  • Koçluk süreci içerisinde yapılan görüşmelerde odak konu haricinde başka konu veya konular ortaya çıkarsa danışan ve koç karşılıklı olarak bir değerledirme yapar. Gerekli görüldüğünde süreç devam eder.

Koçluk Yaklaşımım

Bütünsel bakış açısıyla; Bilişsel Davranışçı Koçluk, Neuroscience, Pozitif Psikoloji, Sanat Terapi ve Transaksiyonel Analiz gibi psikoloji temelli farklı birçok disiplinden yaklaşım ve uygulama kullanılır; bireylerin ve kurumların ihtiyaçları doğrultusunda optimum fayda sağlayacak şekilde sentez yapılır.

Uygulanan koçluk türü ( Spot Koçluk, Bireysel, Kariyer, Yönetici ya da Öğrenci Koçluğu) doğrultusunda sürece spesifik araçlarla koçluk çalışması desteklenir.

 

 

 

KOÇLUK BAŞVURU FORMU

TOP